16 / Oct / 2023
Stoofvlees op het vuur
Stoofvlees is een heerlijk gerecht waarbij vlees langzaam wordt gegaard in vocht, meestal samen met groenten en kruiden. Dit langzame kookproces zorgt ervoor dat het vlees zacht en mals wordt en de smaken van de ingrediënten goed vermengen.
Stoofvlees op het vuur
Stoofvlees is een heerlijk gerecht waarbij vlees langzaam wordt gegaard in vocht, meestal samen met groenten en kruiden. Dit langzame kookproces zorgt ervoor dat het vlees zacht en mals wordt en de smaken van de ingrediënten goed vermengen. Hier is een basisrecept voor rundstoofvlees:
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 1,5 kg runderstoofvlees (bijv. sukadelappen, riblappen), in blokjes gesneden
- 2 grote uien, fijngehakt
- 2-3 wortels, in plakjes gesneden
- 2-3 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels bloem
- 500 ml runderbouillon
- 250 ml rode wijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- Een paar takjes verse tijm en rozemarijn
- Zout en peper naar smaak
- Olie om te bakken
Bereiding:
Verhit wat olie in een grote heksen ketel op middelhoog vuur.
Bestrooi de blokjes rundvlees met zout, peper en bloem. Bak de blokjes vlees aan alle kanten bruin in de stoofpan. Doe dit in porties om overbevolking van de pan te voorkomen. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
Voeg indien nodig wat extra olie toe aan de pan en bak de gehakte uien, wortels, bleekselderij en knoflook tot ze zacht en lichtbruin zijn.
Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee om de smaken te ontwikkelen.
Plaats het gebakken vlees terug in de pan. Giet de rode wijn in de pan om de aanbaksels los te maken en laat even sudderen.
Voeg de runderbouillon toe, samen met de takjes tijm en rozemarijn. Breng het geheel aan de kook.
Zodra het stoofvocht kookt, zet je het vuur laag. Dek de pan af met een deksel en laat het stoofvlees op een zeer zacht vuur sudderen. Dit kan 2 tot 3 uur duren, afhankelijk van het type vlees en de gewenste zachtheid. Roer af en toe en voeg meer bouillon of water toe als dat nodig is om te voorkomen dat het vocht te veel verdampt.
Proef en pas de smaak aan met zout en peper indien nodig.
Zodra het vlees zacht en mals is en de smaken goed zijn vermengd, is het stoofvlees klaar. Verwijder de takjes tijm en rozemarijn.
Serveer het stoofvlees met bijgerechten naar keuze, zoals aardappelpuree, pasta, rijst of versgebakken brood.
Stoofvlees wordt vaak nog lekkerder als je het de volgende dag eet, omdat de smaken dan nog meer zijn ingetrokken.