Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de soorten rookhout. Rookhout bestaat uit 3 soorten. Rookmot, hout snippers en rook chunks. Elk soort heeft zijn eigen voordelen en kenmerken. Zo is rookhout echt voor het koud roken van vis, vlees of kaas. Rookmot wordt dan ook vaak gebruikt met een koud rook generator in een rook kast. Zo kun je een lichte smaak afgeven aan het product. Rook snippers zijn ideaal voor in de kamado. Hiermee kun je warm roken en een mooie smoke ring reven aan het vlees. En dan als laats nog de chunks. Dit zijn grote blokken hout waar mee je lang kunt roken. Ideaal dus voor ribs, of briskit.
houtsoort |
smaak |
Gerecht |
Mild, zoet, fris |
Gevogelte, wild, varken, lam |
|
Becon-achtige smaak |
Kaas, kalkoen, kip, varken, vis |
|
Mild zoet |
Gevogelte, groenten, kaas, varkensvlees |
|
Kruidig en aardachtige smaak |
Gevogelte, Rundvlees, varkensvlees |
|
Mild, zoet, fris |
Gevogelte, lam, varken |
|
Sterk, zoet, fruitig |
Gevogelte, kaas, lam, rund, varken |
|
Becon-achtig, zwaar |
Kaas, ham, ribs, rund |
|
Neutraal, roomig |
Paling, varken, worst, zalm |
|
Heerlijke geur kleurt het gerecht mooi goudgeel |
Kalkoen, paling, rund, varken, roodvlees, wild, zalm |
Voor dat je rook hout gaat gebruiken is het belangrijk om deze eerst te laten weken voor gebruik. Wanneer je het kout gelijk op de kolen gooit zal dit verbranden en niet gaan roken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het na deel wanneer je het rook hout nat maakt is wel dat het de bbq een klein beetje laat afkoelen. Dit is natuurlijk belangrijk om rekening mee te houden.