06 / Jun / 2023
barbacoa raps
Barbacoa is een Mexicaans gerecht wat vaak gegeten wordt met raps. Dit recept is gemakkelijk te maken en ook nog een heel lekker.
barbacoa raps
Barbacoa is een traditioneel Mexicaans gerecht dat vaak bestaat uit langzaam gegaard vlees, meestal van rund of lam, dat heerlijk mals en smaakvol wordt. Het woord "barbacoa" komt oorspronkelijk uit het Taino, een inheemse taal van de Arawak-volken, en verwijst naar een traditionele kooktechniek waarbij vlees in een put of kuil wordt gegaard.
Het vlees voor barbacoa wordt vaak gemarineerd in een mengsel van kruiden, specerijen en smaakmakers, zoals knoflook, ui, chipotlepepers, limoensap, komijn en oregano. Vervolgens wordt het vlees langzaam gegaard, meestal door middel van stomen, roken of sudderen, waardoor het vlees boterzacht wordt en vol van smaak.
Benodigdheden:
Ingrediënten voor de vulling:
- 500 gram rundvlees (bijvoorbeeld runderstoofvlees of runderlappen)
- 1 ui, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 chilli peper
- 2 eetlepels appelciderazijn
- 2 eetlepels limoensap
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 250 ml runderbouillon
Ingredienten voor op de tortilla:
- tortilla's
- Gesneden verse koriander
- Fijngehakte rode ui
- Fijngehakte jalapeñopeper (optioneel, voor wat pit)
- Guacamole of plakjes avocado
- Zure room
- Limoenpartjes
Bereiding:
Snijd het rundvlees in grote stukken. Verhit wat olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak het vlees aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en leg het even opzij.
In dezelfde pan voeg je de fijngehakte ui, knoflook en chilipeper toe. Bak ze tot ze zacht en geurig zijn.
Voeg het rundvlees weer toe aan de pan, samen met de appelciderazijn, limoensap, komijn, oregano, gerookt paprikapoeder, zout en zwarte peper. Roer alles goed door elkaar zodat het vlees bedekt is met de kruiden.
Giet de runderbouillon in de pan totdat het vlees net bedekt is. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager, dek de pan af en laat het sudderen gedurende 2 tot 3 uur, of totdat het vlees zacht en gemakkelijk uit elkaar valt.
Haal het vlees uit de pan en gebruik twee vorken om het vlees uit elkaar te trekken tot sappige draden. Voeg eventueel wat van de kookvloeistof toe om het vlees vochtig en smaakvol te houden.
Verwarm de tortilla's kort in een droge koekenpan of in de magnetron.
Vul elke tortilla met een portie barbacoa-vlees en garneer met verse koriander, fijngehakte rode ui, jalapeño, guacamole of plakjes avocado, zure room en een scheutje limoensap.
Vouw de tortilla's dicht en serveer de barbacoa-raps direct. Je kunt ze ook nog even opwarmen in een pan of in de oven als je een knapperige buitenkant wilt.