Zeeuwse bolus

Zeeuwse bolus

De Zeeuwse bolus is een echte klassieker in Zeeland. Het maken van een bolus is ook nog eens gemakkelijk te maken. wij leggen je draag stap voor stap uit hoe je dit doet.

Zeeuwse bolus uit de Dutch Oven 

 

Porties: 6 stuks of een grote 

 

Benodigdheden:

 

Ingrediënten:

 

  •  250 gram bloem
  • 3 gram droge gist
  • half ei 
  • 25 gr roomboter
  • 5 gram zout
  • 150 ml melk
  • basterd suiker naar wens ongeveer 300 gram
  • kaneel naar wens ongeveer 1 eet lepel

 

Instructies:

  • Meng de gezeefde bloem, melk, gist, ei, boter en zout samen tot een deeg. Dit kan met de hand maar ook met een keuken machine
  • Wanneer het deeg vorm heeft gekregen laat je dit een uur afgedekt op kamer temperatuur rijzen. Hierdoor kan het gist zijn werk doen en krijg je een luchtig deeg. 
  • Wanneer het deeg klaar met reizen is kneed je kort het lucht er uit en verdeel je dit over 6 gelijken bolletjes.
  • Rol de deeg balletjes uit tot een langen deeg rol,  rol dit daarna door de basterd suiker en kaneel. 
  • Rol daarna het deeg op in een cirkel en laar deze nog een uurtje afgedekt rijzen. 
  • Nu ben je klaar om te gaan bakken. Plaats de bolussen in een Dutch Oven.
  • Sluit de Dutch Oven en plaats van boven 13 briketten en van onder 5 dit zou ongeveer de juiste temperatuur zijn voor e bolussen. Het afbakken duurt ongeveer 15 minuren. Let er op het kan snel gaan. Wanneer de pan te warm wordt kan het zijn dat de suiker gaat verbranden. 

Bak je ze toch liever in de oven dat kan natuurlijk ook gewoon op 250 graden heten lucht en dan ongeveer 7 tot 9 minuten. 

Tip: gebruik bak papier dit maakt het schoon maken van de pan een stuk gemakkelijker wanneer je klaar bent

Allergenen: 

Allergenen horeca - menukaart 15 ideeën over Allergenen iconen | icoon, chef tatoeage, weekdieren

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »