04 / Jan / 2024
Poffertjes maken met de Petromax pofferjtes pan
Poffertjes zijn heerlijke kleine pannenkoekjes die vaak worden geserveerd met poedersuiker en boter. Hier is een basisrecept om poffertjes te maken
Poffertjes maken met de Petromax pofferjtes pan
Poffertjes zijn kleine, luchtige pannenkoekjes die traditioneel worden bereid in speciale poffertjespannen. Ze hebben een zachte, sponsachtige textuur en zijn vaak rond van vorm met kleine putjes aan de bovenkant. Poffertjes worden doorgaans geserveerd met poedersuiker en boter, maar je kunt ze ook combineren met andere toppings zoals jam, fruit of slagroom.
De ingrediënten voor poffertjes zijn vergelijkbaar met die van pannenkoeken, met bloem, melk, eieren en gist als belangrijkste componenten. Het gist zorgt voor de karakteristieke luchtige textuur.
Poffertjes zijn populair in Nederland en worden vaak geassocieerd met straatmarkten, kermisattracties en festivals. Ze zijn ook geliefd in andere landen en worden soms geserveerd in pannenkoekenhuizen of speciale poffertjesrestaurants
Benodigdheden:
- Vuurplaats of kachel
- Poffertjes pan
- Spuitfles
- Mengkom
- Gardenn
- Vork
Ingrediënten:
- 200 gram bloem
- 7 gram droge gist (1 zakje)
- 300 ml lauwwarme melk
- 1 ei
- Snufje zout
- Boter (om in te vetten)
Bereiding:
Meng de droge gist met de lauwwarme melk in een kom. Roer goed door en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan, tot het schuimig wordt.
Voeg de bloem toe aan het gistmengsel en klop tot een glad beslag. Dek de kom af met een schone doek en laat het beslag 30-45 minuten rijzen op een warme plek, tot het verdubbeld is in volume.
Klop het ei en voeg het toe aan het beslag. Voeg ook een snufje zout toe. Roer goed door tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Verwarm een poffertjespan op middelhoog vuur en vet de kuiltjes licht in met boter.
Schep het beslag in een spuitfles of een plastic zak met een klein hoekje afgeknipt. Hiermee kun je het beslag gemakkelijk in de kuiltjes van de pan gieten.
Giet kleine hoeveelheden beslag in elk kuiltje. De poffertjes zullen langzaam rijzen. Als ze aan de onderkant goudbruin zijn, draai je ze om met een vork of poffertjespen.
Bak de andere kant tot deze goudbruin is.
Herhaal dit proces totdat al het beslag op is.
Serveer de poffertjes warm. Je kunt ze bestrooien met poedersuiker en een beetje boter toevoegen voor extra smaak.