Gietijzer onderhouden hoe doe je dat?

Gietijzer onderhouden hoe doe je dat?

Het inbranden of 'seasonen' van een gietijzeren pan is een proces dat helpt bij het creëren van een natuurlijke anti-aanbaklaag

Dutch Oven/ gietijzeren pannen seasonen 

Het inbranden of 'seasonen' van een gietijzeren pan is een proces dat helpt bij het creëren van een natuurlijke anti-aanbaklaag en het onderhouden van de duurzaamheid van de pan. Hier is een algemene gids over hoe je een gietijzeren pan kunt seasonen:

Stappenplan onderhoud gietijzer: 

  1. Reinig de pan: Begin met het grondig reinigen van de gietijzeren pan met warm water. Gebruik een zachte borstel of een spons om eventuele voedselresten of roest te verwijderen. Spoel de pan vervolgens goed af en droog deze volledig af.

  2. Vet de pan in: Breng een dunne laag neutrale olie (zoals plantaardige olie of lijnzaadolie) of gesmolten reuzel aan op zowel de binnen- als de buitenkant van de pan. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken bedekt, inclusief de handgreep en de zijkanten.

  3. Verwijder overtollig vet: Gebruik een schone doek of keukenpapier om overtollige olie van de pan af te vegen. Je wilt een dunne, gelijkmatige laag vet achterlaten. Let op: de pan moet niet druipen of plakkerig aanvoelen.

  4. Verwarm de pan: Plaats de pan ondersteboven in een oven die is voorverwarmd op ongeveer 200°C. Plaats een bakplaat of aluminiumfolie onder de pan om eventueel lekkend vet op te vangen. Verwarm de pan gedurende 30 tot 40 minuten. Dit proces helpt het vet in het oppervlak van de pan te laten trekken en een patina te vormen.

  5. Koel en herhaal: Haal de pan uit de oven en laat deze volledig afkoelen. Herhaal de bovenstaande stappen indien nodig, afhankelijk van de toestand van de pan. Meerdere seasoning-lagen kunnen de anti-aanbakprestaties van de pan verbeteren.

Na het seasonen van je gietijzeren pan is het belangrijk om deze na elk gebruik goed te onderhouden. Reinig de pan alleen met heet water en een borstel (gebruik geen afwasmiddel) en droog deze grondig af. Breng na het reinigen een dun laagje olie aan op de pan om roestvorming te voorkomen.

Let op: Seasonen is een doorlopend proces en de anti-aanbaklaag zal in de loop van de tijd verbeteren met regelmatig gebruik en onderhoud van de pan.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »